DSC_0194 (Groot)

“Volgens alle bekende wetten van de luchtvaart mag een bij niet kunnen vliegen. Zijn vleugels zijn veel te klein om zijn dikke lijfje van de grond te tillen. De bij vliegt natuurlijk toch. Omdat het bijen niets uitmaakt wat mensen denken dat onmogelijk is.”

De bijenteelt is een van de leuke hobby’s die een mens kan hebben. Met een cursus leer je niet alleen een essentiële vaardigheid, je helpt ook om onze honingbijpopulatie bloeiend te houden. Het houden van bijen in de achtertuin is leuk voor iemand die net begint. Als je overweegt om wat honingbijvrienden aan je achtertuin toe te voegen, zijn hier 6 dingen die je moet doen voordat je de wereld van de bijenteelt induikt.

1. LEES EN LEES NOG MEER

Dit lijkt heel vanzelfsprekend voor iedereen die een vaardigheid leert, maar dit is een heel belangrijke. Voordat je je eerste bijenkast koopt, moet je de basisprincipes van het gedrag en de bijenteelt van honingbijen begrijpen. Leer meer over de manier waarop honingbijen met elkaar communiceren en wat ze nodig hebben om te gedijen. Er zijn veel bijenteeltboeken te verkrijgen die ons echt helpen om over bijen te leren.

2. WORD LID VAN JE LOKALE IMKER GROEP

Elke regio heeft een eigen imkervereniging. Wordt lid van een lokale groep waar je andere imkers kunt ontmoeten en meer te weten kunt komen over wat er gaande is met honingbijen in jouw omgeving. Het lokale aspect van deze groep is van cruciaal belang, omdat elke stad en provincie verschillende uitdagingen zal ervaren, afhankelijk van het soort dracht in uw omgeving.

3. MAAK JE WERF VOOR JE NIEUWE VRIENDEN.

Honingbijen gedijen in een zonnig gebied op het zuiden of zuidoosten. Zorg ervoor dat je een gedeelte van je tuin hebt dat ze voldoende ruimte geeft, weg van je huis en/of huisdieren. In de middag beginnen honingbijen hun weg terug naar de kast te vinden van het foerageren. Rond dezelfde tijd zullen de jongere bijen hun oriëntatievluchten maken om de exacte locatie van hun bijenkorf te achterhalen. Dit zorgt voor veel verkeer rond de kasten. Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden bij het vinden van een plek voor je bijen.

4. BEGIN MET HET KOPEN VAN JE UITRUSTING

Koop wat basis bijenteeltbenodigdheden, zoals een bijenpak of -jack, gereedschap en een roker. Deze zijn via het internet bij verschillende aanbieders te verkrijgen. Maak jezelf vertrouwd met hoe je elk hulpmiddel moet gebruiken en wat de beste methoden zijn om elk hulpmiddel te gebruiken. Je kunt ook gaan kijken welk type bijenkast voor jou het beste werkt. We raden aan te beginnen met de populaire spaarkast, omdat deze vrij eenvoudig is en je zal helpen meer te weten te komen over de afstand en indeling van een kast. Slingeren van de honingramen is een dure aangelegenheid als je de materialen zelf moet aanschaffen. Meestal kun je ook terecht bij een collega imker en zeker bij onze vereniging Bijenteeltwestfriesland.

5. OVERWEEG JE BIJ-OPTIES

Er zijn veel verschillende rassen van Apis Mellifera en elk heeft zijn eigen kenmerken. Leer er meer over en ontdek welke het beste bij je past. Geen enkele bij is beter dan de andere, want elk ras heeft zijn voor- en nadelen. Informeer bij de imkervereniging, ga langs bij imkers, kijk en luister naar ervaringen.

6. WEES NIET BANG OM FOUTEN TE MAKEN

Er is een gezegde dat als je 5 imkers dezelfde vraag stelt je 6 verschillende antwoorden krijgt. Elke imker werkt anders met zijn bijen en we leren nog steeds zoveel over de wereld van de honingbij. Wees niet bang om dingen anders te doen en te experimenteren. Laat een basiscursus de start zijn van een ongelooflijk mooie hobby en laat je alstublieft niet ontmoedigen. “Fouten” zijn slechts geleerde lessen.

BIJEN VOOR BEGINNERS IS HEEL LEUK!

Een nieuwe vaardigheid leren kost tijd en moeite, maar als je de juiste stappen neemt, is het houden van bijen voor beginners erg leuk! Als je meer wilt weten over bijenteelt voor beginners kijk op de cursus pagina.