Aziatische hoornaar gezien in West-Friesland? 

Maak een foto en neem contact op met:

Coördinator West-Friesland 

Hans van der Himst 

06-20202613

ahwestfriesland@gmail.com

 

Vanuit het zuiden komt de Aziatische hoornaar, een invasieve exoot, steeds vaker voor in Nederland. De Aziatische hoornaar vangt niet alleen veel honingbijen weg, ook solitaire bijen en andere bestuivers hebben flink te lijden. De biodiversiteit die in Nederland toch al onder druk staat wordt er niet beter door. Fruittelers ondervinden grote economische schade door deze wesp. Deze hoornaars zijn niet agressief maar de steken zijn niet ongevaarlijk.

Van het Vlaams Bijen Instituut weten we dat het bestrijden van deze hoornaars veel makkelijker wordt als veel mensen weten hoe deze insecten en de nesten eruit zien. Hoe eerder de hoornaars herkend worden, hoe meer nesten vernietigd kunnen worden en hoe minder nesten er het volgende jaar komen. Imkers en vrijwilligers met liefde voor de natuur kunnen een grote bijdrage leveren in de strijd tegen de Aziatische Hoornaar. De bestrijding begint namelijk met het herkennen van het beestje en het opsporen van de nesten. Het vernietigen van de nesten zelf wordt door professionals gedaan. 

Bijenteelt vereniging West-Friesland heeft een werkgroep die deze exoot in onze regio gaat opsporen door het plaatsen van selectieve vallen in het voorjaar en wiekpotten ter opsporing. Iedereen kan zich aansluiten bij deze werkgroep, ook niet imkers. Het is niet alleen het belang van de imkers maar ook van de fruittelers en alle solitaire bijen en andere insecten.

Herkenning

De Aziatische hoornaar is iets kleiner als de inheemse Europese hoornaar. Zij is te herkennen aan haar zwarte uiterlijk met een gele band op haar lijf en opvallend gele poten. Mocht u niet zeker zijn van uw waarneming dan kunt u het navragen aan de coördinator of zelf nakijken op de app Obsidentify. SLA NIET METEEN DOOD!

Selectieve val

TBenodigdheden zelf maken Selectieve val:

  • 2 frontjes (via diverse sites te koop of zelf maken met 3D printer).
  • Opbergbox (bijv. Action 6,5 liter) met donkere waterdichte deksel.
  • Scherp mesje, aansteker, föhn, verfbrander of Dremel, lijmpistool.
  • Glazen potje met deksel.
  • Reepje oude of uitgekookte dweil / vaatdoek of lont.
  • Gebruik koninginnenrooster of maak veel gaatjes in de zijkanten.

LET OP: opening frontje 8,2-9 mm groot. De Europese hoornaar past daar niet doorheen. Verdere openingen 6 mm zodat kleinere insecten er weer uit kunnen. Het gat in de wiekpot max. 4 mm i.v.m. bijvangsten. 

Plaats in de selectieve val een wiekpot met lokstof: 1/3 deel witte wijn, 1/3 deel blond bier, 1/3 deel suiker (of siroop op suikerbasis) (GÉÉN invertsuiker) of kant-en-klare  Trappit. Daarnaast eiwitten in de vorm van kattenbrokjes, vis en/of vlees.

 

Selectieve val

Wiekpot

        Een no-go!

Flyers en verdere (achtergrond) informatie

Er wordt momenteel hard gewerkt aan informatieflyers en er zijn een paar websites die u voorzien van meer (achtergrond) informatie. U kunt terecht op bijenhouders.nl (voor de meest recente informatie en flyers), hoornaar.eu en u kunt altijd terecht bij onze coördinator Hans van der Himst om informatie op te vragen. Wij zijn er klaar voor!

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting. Bron: Vespawatch.be / Traas Nederland B.V.